Home > Hoe lang duurt de tussentijdse toets?

Hoe lang duurt de tussentijdse toets?

Tussentijdse toets
Tussentijdse toets
|
15 mei 2023

De tussentijdse toets is een belangrijk onderdeel van het behalen van je rijbewijs. Het is een tussenstap en voorbereiding op het praktijkexamen die je moet afleggen. Het geeft je zo de mogelijkheid om je goed voor te bereiden en te wennen aan de examenomstandigheden. Veel mensen vragen zich vaak af hoe lang duurt de tussentijdse toets? In deze blog gaan we hier iets dieper op in.

Wat is de tussentijdse toets?

De tussentijdse toets wordt ook wel TTT genoemd. Het is een soort proefexamen als voorbereiding op het echte auto praktijkexamen. Tijdens deze tussentijdse toets wordt je rijvaardigheid getest door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Ook zal je doorgaans twee of drie verschillende bijzondere verrichtingen uit moeten voeren. Aan het einde van de rit, krijg je advies over het rijden en krijg je te horen of je de bijzondere verrichtingen goed uitgevoerd hebt. Als dit zo is, heb je vrijstelling voor de bijzondere verrichtingen op het praktijkexamen.

Duur van de tussentijdse toets

De tussentijdse toets duurt ongeveer even lang als een praktijk rijexamen. Over het algemeen duurt de toets ongeveer 55 minuten. Dit is inclusief de introductie, het rijden zelf en de nabespreking met de examinator. De duur kan enigszins variëren, afhankelijk van de situatie en de omstandigheden.

Voor de toets

Voor het afleggen van de tussentijdse toets maak je kennis met de examinator. Hij of zij legt jou uit hoe de toets gaat verlopen en controleert een aantal factoren; de uitnodiging van deze toets, het identificatiebewijs en of je geslaagd bent voor het theorie-examen.

Het parkeerterrein

Na het controleren van de bovenstaande punten, krijg je een ogentest op het parkeerterrein van het CBR. Je moet hierbij het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand lezen. Daarna stelt de examinator een aantal vragen over de auto, zoals controlevragen onder de motorkap.

De rit

Het rijden zelf duurt ongeveer 35 minuten. Je rijdt dan geheel zelfstandig naar een bepaalde bestemming door middel van de navigatie. Voor het andere deel van de autorit rijd je op aanwijzingen van de examinator. Het is hierbij belangrijk dat je de auto onder controle hebt, veilig deel kan nemen aan het verkeer, op de hoogte bent van de verkeersregels en goed de borden, zoals een eenrichtingsweg bord, kent.

Nabespreking

Als de rit erop zit, krijg je meteen te horen of je de bijzondere verrichtingen gehaald hebt of niet. Daarbij krijg je ook advies over wat goed ging en waar je nog goed op moet letten om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het praktijkexamen.

Voorbereiding op de tussentijdse toets

Het is belangrijk dat je goed voorbereid de tussentijdse toets in gaat. Allereerst is het van belang dat je geslaagd bent voor het theorie-examen. Heb je het theorie-examen van de auto nog niet gehaald? Dan is het handig dat je jezelf goed voorbereid door middel van een gratis theorie-examen om te oefenen. Zodra je het theorie-examen van de auto gehaald hebt is het belangrijk dat je genoeg rijlessen hebt gehad om goed voorbereid de tussentijdse toets af te kunnen leggen. Je rijinstructeur zal je hierbij begeleiden. Oefen hierbij de bijzondere verrichtingen goed en luister goed naar het advies van je rijinstructeur.

Lees ook onze blog over: Factoren voor de hoeveelheid rijlessen.

Gerelateerde blogs

© Rijschool XL 2024