Home > Onder de motorkap rijexamen controlevragen

Onder de motorkap rijexamen controlevragen

Onder de motorkap rijexamen
Informatie over rijlessen, Praktijk examen
|
23 maart 2023

Ah, het rijexamen komt er aan. Een rijexamen volgt een vast schema of patroon die vrij makkelijk te voorspellen is, naast de variabelen die de examinator kiest. Vaak mag je rijinstructeur gewoon meerijden, zo heb je een vertrouwd iemand in de auto zitten tijdens je oh zo belangrijke rit. Hoewel deze blog gaat over de onder de motorkap rijexamen controlevragen, is daarvoor nog één ander ding wat je moet doen: de ogentest. Wanneer jullie naar de auto lopen vraagt de examinator je, van een meter of 25 afstand, om een kentekenplaat op te lezen. Zo, en nu naar de controlevragen!

Mogelijke controlevragen voor onder de motorkap tijdens je rijexamen

Het is belangrijk om te weten vooraf waar je zoal op moet letten, zo kan je jezelf namelijk goed voorbereiden. Het aller fijnste is wanneer je de antwoorden weet op de vragen die gesteld worden natuurlijk.

Het openen van de motorkap

Dit is bij alle auto’s anders, maar veelal zie je dat er een handel om de motorkap open te maken zit in de buurt van je linkervoet. Wanneer je hier aan trekt zal de motorkap nog niet helemaal opengaan vanwege de dubbele vergrendeling. Vervolgens til je de motorkap lichtelijk op en schuif je met je andere hand de handel aan de kant. Wanneer je de motorkap openmaakt en plaats je de motorkap op de steun, die zich aan de linker- of rechterkant van de motorkap zal bevinden.

Vervolgens kan je de, onder andere, de volgende onder de motorkap rijexamen controlevragen krijgen (weet wel, dit is geen uitsluitsel. Elke examinator behoudt het recht om zelf te kiezen of ze iets anders vragen. Dit zijn de meest voorkomende):

  • Wijs voor mij de accu aan
  • Waar zit de peilstok en waar is deze voor? Dit is een meetlat waarmee de stand van een vloeistof in een reservoir gemeten kan worden.
  • Waar zit het tankje voor de ruitensproeiervloeistof en hoe vaak moet deze bijgevuld worden? Dit verschilt per auto aan de hand van de grootte van het reservoir
  • Koelvloeistof, met eenzelfde vraag als de ruitensproeiervloeistof
  • Remvloeistof, waar vind je deze onder de motorkap?
  • Waar vind ik de olie, hoeveel moet er in zitten en hoe meet je of je genoeg hebt? Je meet door de peilstok schoon te maken en in het reservoir te steken. Wanneer de olie boven het minimumstreepje zit, weet je dat je nog genoeg hebt.
LEES OOK  Eerste rijles tips

Hoe kan je je het beste voorbereiden op onder de motorkap rijexamen controlevragen?

Je rijinstructeur zal de auto kennen als geen ander, laat deze dan ook (voor je rijexamen!) een tour onder de motorkap geven. Onthoud en schrijf op wat hij of zij zegt en laat je de keer daar na overhoren om te kijken of je het nog allemaal weet. Blijf deze stappen herhalen tot je die motorkap kan dromen!

Vind je dit spannend en raak je snel in paniek? Geen zorgen! We hebben hier alles geschreven over hoe faalangst rijlessen werken!

Gerelateerde blogs

© Rijschool XL 2023