Home > Onder de motorkap rijexamen controlevragen

Onder de motorkap rijexamen controlevragen

Onder de motorkap rijexamen
Informatie over rijlessen, Praktijk examen, Theorie
|
27 juli 2023

Ah, het rijexamen komt er aan. Een rijexamen volgt een vast schema of patroon die vrij makkelijk te voorspellen is, naast de variabelen die de examinator kiest. Vaak mag je rijinstructeur gewoon meerijden, zo heb je een vertrouwd iemand in de auto zitten tijdens je oh zo belangrijke rit. Hoewel deze blog gaat over de onder de motorkap rijexamen controlevragen, is daarvoor nog één ander ding wat je moet doen: de ogentest. Wanneer jullie naar de auto lopen vraagt de examinator je, van een meter of 25 afstand, om een kentekenplaat op te lezen. Zo, en nu naar de controlevragen!

Mogelijke controlevragen voor onder de motorkap tijdens je rijexamen

Het is belangrijk om te weten vooraf waar je zoal op moet letten, zo kan je jezelf namelijk goed voorbereiden. Het aller fijnste is wanneer je de antwoorden weet op de vragen die gesteld worden natuurlijk.

onder de motorkap rijexamen

Het openen van de motorkap

Dit is bij alle auto’s, zoals een tesla anders, maar veelal zie je dat er een handel om de motorkap open te maken zit in de buurt van je linkervoet. Wanneer je hier aan trekt zal de motorkap nog niet helemaal opengaan vanwege de dubbele vergrendeling. Vervolgens til je de motorkap lichtelijk op en schuif je met je andere hand de handel aan de kant. Wanneer je de motorkap openmaakt en plaats je de motorkap op de steun, die zich aan de linker- of rechterkant van de motorkap zal bevinden.

De meest gestelde vragen

Vervolgens kan je de, onder andere, de volgende onder de motorkap rijexamen controlevragen krijgen (weet wel, dit is geen uitsluitsel. Elke examinator behoudt het recht om zelf te kiezen of ze iets anders vragen. Dit zijn de meest voorkomende):

  • Kan je mij de accu aanwijzen? De accu zorgt ervoor dat de motor wordt voorzien van stroom en de auto kan rijden. Bij een moderne auto heb je een kijkglaasje bij de accu. Als hierop een groene kleur te zien is, weet je dat alles in orde is.
  • Waar zit de peilstok en waar is deze voor? De peilstok herken je aan de gele hendel. Dit is een meetlat waarmee de stand van een vloeistof in een reservoir gemeten kan worden. Met deze peil kan je de olie meten wanneer deze koud is. Wanneer het oliepeil tussen de pijltjes of bolletjes zit, weet je dat het oliepeil voldoende is.
  • Waar zit het tankje voor de ruitensproeiervloeistof en hoe vaak moet deze bijgevuld worden? Dit verschilt per auto aan de hand van de grootte van het reservoir. De ruitenvloeistof herken je aan de blauwe dop. Hiermee worden de ramen van de auto schoongemaakt. Wanneer de ruitenvloeistof bijna leeg is, gaat er een lampje branden in de auto.
  • Koelvloeistof, met eenzelfde vraag als de ruitensproeiervloeistof. De koelvloeistof is roze van kleur en zorgt ervoor dat de auto gekoeld wordt.
  • Waar vind je de remvloeistof onder de motorkap? De remvloeistof vind je rechts bovenin de motorkap. De remvloeistof zorgt ervoor dat de remschijf wordt aangedrukt wanneer je remt.
LEES OOK  Eerste rijles tips
onder de motorkap rijexamen

Hoe kan je je het beste voorbereiden op onder de motorkap rijexamen controle vragen?

Je rijinstructeur zal de auto kennen als geen ander, laat deze dan ook (voor je rijexamen!) een tour onder de motorkap geven. Onthoud en schrijf op wat hij of zij zegt en laat je de keer daar na overhoren om te kijken of je het nog allemaal weet. Blijf deze stappen herhalen tot je die motorkap kan dromen!

Vind je dit spannend en raak je snel in paniek? Geen zorgen! We hebben hier alles geschreven over hoe faalangst rijlessen werken!, of lees over een roadtrip in je eentje.

Gerelateerde blogs

© Rijschool XL 2024