Wanneer je net begint met je rijlessen en voor het eerst de openbare weg op gaat, kan het erg spannend zijn. Helaas kunnen er altijd onverwachte situaties optreden, zoals het plotseling opduiken van een bal van spelende kinderen op de weg. Als gevolg hiervan kan het gebeuren dat je in plaats van te remmen, per ongeluk gas bijgeeft en daardoor tegen een lantaarnpaal aanrijdt. Maar wie is er dan verantwoordelijk voor het ongeluk? Ben jijzelf, je rijinstructeur of de tegenpartij? Hier vind je alle informatie over wat je moet doen als je betrokken raakt bij een ongeluk tijdens een rijles.
Het eerste artikel van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 bepaalt dat de bestuurder van een lesauto als bestuurder gezien wordt. Dit is dus de instructeur. “Hij die rijonderricht geeft of toezicht houdt in het kader van een vanwege de overheid ingesteld onderzoek naar de rijvaardigheid”. Ondanks dat jij les hebt en de feitelijke bestuurder van de auto bent, word je verzekeringstechnisch als inzittende gezien.
Een lesauto en de inzittenden zijn doorgaans verzekerd via een speciale autoverzekering voor lesauto’s. Deze verzekering biedt dekking voor schade aan de lesauto zelf en voor eventuele schade aan andere voertuigen en/of eigendommen van derden. Daarnaast is er vaak een inzittendenverzekering afgesloten, die dekking biedt voor eventuele letselschade die de inzittenden van de lesauto oplopen bij een ongeluk tijdens een rijles.
Er zijn echter twee uitzonderingen! Heb jij voor je achter het stuur van de lesauto stapt alcohol of drugs gebruikt? Dan is het mogelijk dat alle schade op jou verhaald wordt. Tenzij het aannemelijk is dat de instructeur niet op de hoogte kon zijn van jouw gebruik. Als het aannemelijk is dat jij alcohol of drugs gebruikt hebt, zal de instructeur je hierop wijzen en de rijles niet door laten gaan. Deze rijles zul je echter wel moeten betalen. Daarnaast word je als juridisch bestuurder gezien als je al in het bezit bent van een (motor)rijbewijs. Bijvoorbeeld om rijvaardigheidstrainingen te volgen of rijangst te overwinnen.
Om ongelukken tijdens rijlessen zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk om de volgende veiligheidsmaatregelen in acht te nemen:
Het is essentieel om tijdens rijlessen de nadruk te leggen op veiligheid en verantwoordelijk rijgedrag. Zo kunnen risico’s worden geminimaliseerd en kan een goede basis worden gelegd voor een veilige toekomst als bestuurder.
De psychologische impact van een ongeluk tijdens rijles kan groot zijn, vooral voor beginnende bestuurders. Het plotselinge gevoel van controleverlies en de impact van de botsing kunnen leiden tot angst, onzekerheid en zelfs rijangst. Zelfs als het ongeluk relatief klein is en geen ernstige schade heeft veroorzaakt, kan het nog steeds een diepe indruk achterlaten. De emoties en gedachten die volgen, zoals schaamte over het ongeluk, de vrees om weer achter het stuur te kruipen, en de twijfels over de eigen rijvaardigheid, kunnen het zelfvertrouwen van de leerling-bestuurder negatief veranderen. Het is belangrijk om deze gevoelens serieus te nemen en indien nodig te bespreken met de rijinstructeur.
Rijlessen moeten niet alleen gericht zijn op het aanleren van technische vaardigheden, maar ook op het opbouwen van veerkracht en het omgaan met mogelijke tegenslagen op de weg. Heb je last van faalangst en ben je bang daardoor juist onbedoeld een ongeluk te maken? Klik hier voor meer informatie faalangst.
Oké, laten we eerlijk zijn – dat gevoel van vertrouwen is behoorlijk geschud als je een ongeluk hebt gehad tijdens je rijles. Diep ademhalen. Eerst en vooral, besef dat fouten maken écht normaal is als je leert autorijden. Je rijinstructeur is er niet om je te veroordelen, maar om je te begeleiden. En ja, dat betekent ook door deze momenten heen. Om dat vertrouwen weer op te bouwen moet je bepaalde situaties herhalen, totdat je je er zekerder over voelt. En onthoud, kleine successen tellen ook! Focus je niet alleen op wat er mis ging, maar kijk ook naar wat je al wél onder de knie hebt. Positieve bevestiging kan wonderen doen voor je mindset. Wil je meer lezen over het belang van een goede rijopleiding? Check dan: het belang van een goede rijopleiding.
Lang verhaal kort – een ongeluk tijdens je rijles betekent niet het einde van de wereld. Het gaat erom hoe je ermee omgaat en wat je ervan leert. Sta open voor feedback en wees niet te hard voor jezelf. Elke keer dat je weer achter het stuur kruipt, ben je een stap dichter bij dat herstel van je vertrouwen.
Lees ook onze blog over het kiezen van een rijschool die je passie van auto’s deelt!