Home > Eerste rijles tips

Eerste rijles tips

Eerste rijles tips
Informatie over rijlessen
|
10 juli 2023

Je mag eindelijk gaan beginnen aan je eerste rijles, gefeliciteerd! Je bent op de juiste plek gekomen voor rijles tips, Rijschool XL is namelijk dé plek voor al je rijles informatie! Het maakt niet uit of je oud of jong bent, voor iedereen is die allereerste rijles gewoon spannend. Je gaat gewoon voor het eerst een auto leren rijden! Het is normaal om een gezonde dosis nervositeit te hebben. We durven te verzekeren dat, hoewel het eng lijkt, tijdens die 1e rijles de nervositeit wegneemt. De beste bestuurders ter wereld moeste ook ooit ergens beginnen, waarom jij dan niet? Rijinstructeurs hebben al honderden eerste rijlessen gegeven in hun leven, ze weten dus precies hoe ze je moeten helpen! Alsnog gaan we je hieronder wat eerste rijles tips geven, zodat je zelfverzekerd en voorbereid die auto in kan stappen!

Probeer zo veel mogelijk te ontspannen

Je zal nog niet veel hoeven te doen, er is een grote kans dat je vooral met sturen bezig zal zijn om een gevoel te krijgen. Een rijinstructeur zal je niet in het diepe gooien wanneer je nog nooit in een auto hebt gereden. Het is logisch dat je nerveus zult zijn, maar probeer op je ademhaling te letten en te luisteren naar je instructeur. Wanneer je dit doet zal je eerste rijles zonder twijfel vlekkeloos lopen. Mocht je een foutje maken is dat geen probleem, er zit iemand naast je om te corrigeren!

Maak fouten

Want daar leer je van. We zeggen niet dat je tegen een huis moet aanrijden, maar zoals we net al zeiden: fouten maken mag. Je zit in een gecontroleerde omgeving om te leren. Je instructeur weet dat je daar bent om auto te leren rijden, die veroordeelt je echt niet. Heb je er last van dat je bang bent om fouten te maken? Dan kan het een idee zijn om faalangst rijlessen te nemen!

Wat doe ik aan naar mijn eerste rijles?

Er is geen dresscode, behalve het feit dat je wel daadwerkelijk kleren aan moet hebben. Naast dat is het enige belangrijke dat je iets aan doet wat voor jouw comfortabel is. We raden aan om niet te strakke kleren aan te doen naar je 1e rijles, want dat maakt schakelen niet bepaald makkelijk. Het is allesbehalve taboe om een lekker zittende trainingsbroek aan te doen.

eerste rijles tips

Vragen stellen mag!

Snap je iets niet? Is iets onduidelijk? Ben je nieuwsgierig? Je hoeft niet tijdens het rijden op je telefoon, want Google zit naast je. Je rijinstructeur heeft elke vraag wel eens gehoord, durf het vooral ook te stellen! Hoe meer je vraagt, hoe duidelijker dingen worden en hoe beter het rijden gaat!

LEES OOK  Hoe bereid jij je voor op de eerste rijles

Snelle tip

Het gas zit rechts, de koppeling zit links en de rem zit in het midden. Je gebruikt je rechtervoet voor het gas pedaal en de rem, je gebruikt je linkervoet voor de koppeling (om mee te schakelen dus).

Drink niet te veel koffie (of alcohol)

Alcohol drinken voor een rijles is sowieso een gigantische no-go, maar te veel cafeïne kan ook een averechts effect hebben. Wanneer je hartslag omhoog gaat door de koffie kan je een paniekgevoel krijgen of ongemakkelijk beginnen te zweten. Natuurlijk niet fijn voor je eerste rijles.

Zorg voor genoeg slaap

Het spreekt voor zich dat je niet met één uur slaap je eerste rijles moet doen, doe je best om aan die magische acht uur slaap te komen. Zolang je maar niet in slaap valt achter het stuur en alert bent is het goed.

Lees al eens je theorieboek

Het allerbeste is je theorie-examen te halen voor je eerste rijles, maar we weten ook dat bijna niemand dit doet. Desondanks is het verstandig om op z’n minst al eens door het boek heen te bladeren. Zo herken je bepaalde borden sneller en snap je verkeersregels beter. Ook staan er tips in over het besturen van de auto, een voorbereid mens telt voor twee!

Wat kan je verwachten van een eerste rijles?

Nu dat we een aantal tips hebben gegeven voor je eerste rijles, willen we je er ook goed op voorbereiden. Hoe je dit het beste kunt doen? Door te weten wat er van je verwacht wordt tijdens zo’n eerste rijles! Tijdens je eerste rijles ga je voornamelijk leren hoe je moet rijden. Zo leer je waar het gaspedaal en de res zit en hoe je deze kunt gebruiken. Hierbij staat het kennismaken met de veiligheid voorop. Daarnaast leer je ook meer over de functies van alle knopjes en attributen in de auto. Hoe graag je het misschien ook zou willen, je zult tijdens je eerste rijles in ieder geval niet op de snelweg gaan rijden.

Lees ook onze blog over: Het belang van een goede rijopleiding.

Gerelateerde blogs

© Rijschool XL 2024