Dit kan de beste gebeuren, dus laten we beginnen met te zeggen dat je je echt geen zorgen hoeft te maken. Misschien dat je nerveus was, wellicht maakte je een onnatuurlijke fout. Hoe dan ook: Je bent zeker niet de eerste die voor zijn of haar rijexamen is gezakt. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je gezakt bent door faalangst. Is dit het geval? Lees dan vooral onze blog over hoe faalangst rijlessen werken, misschien is het wel wat voor jou! In deze blog geven we je een paar tips voor je volgende rijexamen mee en leggen we uit wat er gebeurt als je vaker zakt. Het enige wat jij hoeft te doen is verder lezen!
Je rijexamen is natuurlijk spannend en wat handige tips komen altijd goed van pas. Daarom vind je hier in één oogopslag een paar rijexamen reddende tips!
Het kan best zijn dat je rijinstructeur je veel te vroeg op examen heeft laten gaan. Een goede indicator van een instructeur is hun slagingspercentage. Het kan voorkomen dat dit niet de goedkoopste optie is, maar dan garandeer je wel dat je in goede handen bent.
Het is zonde wanneer je gezakt bent voor je rijexamen doordat je niet wist wat een bepaald bord of regel was. Een straat inrijden waar een éénrichtingsbord staat is natuurlijk een absolute no-go. Ook kan je, vooraf aan het wegrijden, vragen krijgen over wat er zoal onder de motorkap zit bij je lesauto. Wil je goed voorbereid zijn op deze vragen? Bekijk dan onze blog over onder de motorkap rijexamen controlevragen!
Dit klinkt misschien raar, maar de laatste lessen voor een rijexamen is het handig om aan je instructeur te vragen om de focus op je pijnpunten te leggen. Is inparkeren niet hetgeen waar je gelukkig van wordt? Steek dan vlak voor je examen er juist meer moeite in. Gebruik die tijd vooral om er voor te zorgen dat je beter wordt in mogelijke ‘faalmomenten’.
Paniek is een killer. Mocht je een keer een fout maken tijdens je examen, betekent dit niet dat je direct gezakt bent. Blijf ademhalen en blijf er van overtuigd dat je het kan. Mocht je een foutje maken kan je dat ook aankaarten bij het gesprek ná je rijexamen. Denk bijvoorbeeld aan: “Ik had inderdaad de afslag gemist. In de toekomst zou ik beter moeten scannen en voorsorteren zodat dit niet nog eens gebeurt”. Deze zelfreflectie kan het verschil zijn tussen wel of geen rijbewijs.
Mocht dit onverhoopt gebeuren, dan word je op een aparte lijst gezet door het CBR. Door middel van deze lijst krijg je een speciaal examen genaamd een Nader Onderzoek Rijvaardigheid, iets wat je rijschool voor je kan aanvragen na die vier keer. Dit geld enkel voor mensen die binnen vijf jaar vier keer gezakt zijn of meer. Hoewel dit rijexamen langer duurt dan een normaal examen, doordat er nader onderzoek wordt uitgevoerd, kost deze ook iets meer. In 2023 kost dit € 17,75 meer dan een normaal rijexamen. Daarnaast zijn de eisen om te slagen hetzelfde als dat van een normaal examen. We hopen dat we je geholpen hebben om de volgende keer net iets beter of zelfverzekerder achter het stuur te zitten. Zo heb jij binnen no-time je rijbewijs in je handen!
Lees ook onze blog over: Hoe lang duurt de tussentijdse toets?, of lees over een roadtrip in je eentje.